Idea Fund
Idea Fund
تامین مالی جمعی چیست؟

تامین مالی جمعی چیست؟

۲۷ آذر ۱۴۰۳
وهاب هاشمی
جمع‌سپاری

در دنیای پرشتاب کنونی، حفظ و افزایش ارزش پول از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به همین دلیل، سرمایه‌گذاری به عنوان یکی از راهکارهای مؤثر برای دستیابی به این هدف، همواره مورد توجه افراد با سطح درآمد متفاوت قرار گرفته است. ایران به عنوان کشوری با شرایط اقتصادی متنوع، فرصت‌های شغلی بسیاری برای سرمایه‌گذاری دارد که انتخاب بهترین روش سرمایه‌گذاری فرآیندی پیچیده است و به عوامل مختلفی نظیر مقدار سرمایه، تمایل به پذیرش ریسک، افق زمانی سرمایه‌گذاری و اهداف مالی افراد وابسته است. در این مسیر سرمایه‌گذاری از طریق تامین مالی جمعی، انقلابی در نحوه تامین مالی کسب‌وکارها، پروژه‌ها و ایده‌ها با استفاده از مشارکت‌های جمعی، اغلب از طریق پلتفرم‌های آنلاین، ایجاد کرده است. چه برای راه‌اندازی یک محصول جدید و یا اینکه برای یک تلاش خلاقانه، تامین مالی جمعی به عنوان یک ابزار قدرتمند ظاهر شده است که امور مالی را دموکراتیک و نوآوری را تقویت می‌کند. این مقاله به بررسی تامین مالی جمعی چیست و روش کار آن می‌پردازد، پس با ما تا انتهای محتوا همراه باشید.



تامین مالی جمعی یا Crowdfunding

تامین مالی جمعی، که معادل آن Crowdfunding است و در برخی منابع به عنوان سرمایه‌گذاری جمعی نیز شناخته می‌شود، به فرآیند جمع‌آوری وجوه نقدی برای یک کسب‌وکار یا مؤسسه به منظور شروع پروژه اشاره دارد. نام “کرادفاندینگ” از ترکیب دو واژه Crowd به معنای جمع و Funding به معنای تامین مالی تشکیل شده است. این اصطلاح به خوبی نشان می‌دهد که سرمایه مورد نیاز در این روش از تعداد زیادی سرمایه‌ گذار جمع‌آوری می‌شود و در مقابل، آن‌ها می‌توانند سود نقدی، سهام یا دیگر پاداش‌ها را دریافت کنند. شایان ذکر است که تامین مالی جمعی محدود به فعالیت‌های اقتصادی نیست و می‌تواند شامل پروژه‌های نیکوکارانه و خیرخواهانه نیز باشد. بنابراین، علاوه بر کسب‌وکارهای کوچک و متوسط، استارتاپ‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی، حوزه‌های مختلف از جمله تکنولوژی، فناوری مالی، اینترنت اشیاء IOT، سخت‌افزار، بازی و سرگرمی و غیره را نیز قادرند تا از طریق پلتفرم‌های تامین مالی جمعی که مجوزهای لازم را از سازمان بورس دارند، منابع مالی لازم را جذب کنند. به زبان ساده، تامین مالی جمعی برعکس روش‌های تامین مالی سنتی است، که در آن تعداد افرادی محدود می‌توانستن سرمایه‌گذاری در انواع استارتاپ را داشته باشند و باوجود کرادفاندینگ این زمینه برای همه کاربران فراهم شده است. یکی از سکوهای فعال در این حوزه، ایده‌فاند می‌باشد که با داشتن پلتفرم امن می تواند به سرمایه‌ذاران و متقاضیان سرمایه کمک کند.



تاریخچه ظهور کرادفاندینگ

ظهور و توسعه سازمان ‌یافته سرمایه ‌گذاری جمعی به عنوان یک روش تامین مالی، به بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ برمی‌گردد. به دلیل کاهش تمایل بانک‌ها به ارائه وام، کارآفرینان به دنبال روش‌های جدیدی برای جذب سرمایه رفتند. چالش‌هایی که صنعتگران، کارآفرینان و سرمایه‌گذاران خرد در فرآیند جمع‌آوری سرمایه با آن مواجه بودند، باعث شد که سرمایه‌گذاری سنتی که معمولاً از طرف دوستان و خانواده انجام می‌شد، به شکل سرمایه‌گذاری جمعی گسترش یابد. در کشور ما نیز این مفهوم با استقبال مواجه شد و در سال 1397، شورای عالی بورس و اوراق بهادار دستورالعمل مربوط به تامین مالی جمعی را تصویب کرد. علاوه بر این، در سال 1398، با پیشنهاد شرکت فرابورس ایران، دستورالعمل اجرایی مربوط به انتقال گواهی شراکت در تامین مالی جمعی نیز به تصویب هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار رسید.



دلیل انتخاب تامین مالی جمعی

تامین مالی پروژه‌ها و گسترش کسب‌وکار یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی است که صاحبان شرکت‌ها، اعم از بزرگ و کوچک، با آن مواجه هستند. در گذشته، امکان تامین مالی تنها مختص شرکت‌ها و مؤسسات بزرگ بود و کسب‌وکارهای کوچک و متوسط (SME) اغلب مجبور بودند فقط از طریق وام‌های بانکی یا جذب سرمایه‌گذاران جدید اقدام کنند که این روند معمولاً با دشواری‌های بسیاری همراه بود. خوشبختانه با ظهور مدل تامین مالی جمعی، تحولی قابل توجه در این زمینه ایجاد شده است و اکنون این امکان فراهم شده که بنگاه‌های اقتصادی کوچک و حتی استارتاپ‌ها در زمان کوتاهی به تامین مالی مورد نیاز خود دست یابند. این موضوع هم برای افراد حقوقی و حقیقی بسیار ارزشمند می‌باشد که پلتفرم ایده تمامی امکانات مربوط به هر کدام از قسمت‌های سرمایه گذار و سرمایه پذیر را ارائه ‌می‌کند.



تاثیر تامین مالی جمعی بر اقتصاد کشور

کرادفاندینگ می‌تواند با دموکراتیزه نمودن سرمایه گذاری، تقویت کارآفرینان و تحریک نوآوری بر اقتصاد یک کشور تأثیر قابل توجهی بگذارد. سرمایه‌ گذاری جمعی با ایجاد یک مکان مناسب برای استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارهای کوچک برای جمع‌آوری سرمایه بدون اتکا به موسسات مالی سنتی، فراگیری اقتصادی را به‌ویژه در میان گروه‌ها و مناطق محروم ارتقا می‌دهد. همانطور که کارآفرینان محصولات و خدمات جدید را از طریق این مدل تامین مالی به بازار می آورند که در نهایت موجب ایجاد شغل‌های جدید می‌شود و به رشد تولید ناخالص داخلی کمک می‌کنند. علاوه بر این، تامین مالی جمعی با هدایت وجوه به پروژه های محلی، جوامع را توانمند می‌کند که می‌تواند توسعه و زیرساخت‌های منطقه ای را تقویت کند و به افراد این فرصت را می‌دهد تا در استارت‌آپ‌های امیدوارکننده سرمایه‌گذاری کنند. تمامی این فرصت‌ها در سکوی تامین مالی جمعی ایده‌فاند ارائه شده تا سرمایه پذیر بتواند به راحتی سرمایه لازم برای رونق کسب و کار خود را پیدا کند.

کامنتی وجود ندارد اولین نفر باشید
اشتراک گذاری